Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

הלוחש (החדש) לתינוקות בישראל

תוכן עניינים

לעיתים נדמה כי הקדמה יצרה כמות גדולה של התמחויות ותתי ההתמחויות בתחום הרפואה, אבל, מסתבר שיש כאלה שקיימים שנים רבות, רק שבישראל בקושי שמענו עליהם.

אוסטאופתיה  – החולייה החסרה

בזמן שבאירופה ובארה”ב תחום האוסטאופתיה מוכר כמאה שנה ופורח, אנחנו עדיין לא מצליחים להגות את המילה בצורה נכונה. בחו”ל נחשפים האם והילוד  אל האוסטאופת כבר בחדר הלידה יחד עם רופא הילודים. האוסטאופת בודק את השלד של הילוד, איזון האגן, הסרעפת ומיקום האיברים הפנימיים. הטיימינג של בדיקות האוסטאופת הן קריטיות שכן כבר בשלב הזה ניתן לזהות אצל הילוד בעיות נפוצות מאוד כמו עיוות צווארי וחוסר סימטריות שיוצרות סבל מיותר ופתיר.

מהנדס של גוף האדם

ד”ר יאן מזרחי, מוביל את תחום האוסטאופתיהרפואת הנדסה של הגוף בשר”פ פלוס. מזרחי, בן ה – 36, נשוי ואב לשתי בנות עלה בשנה האחרונה ארצה עם משפחתו והשאיר מאחוריו קליניקה משגשגת במרסיי אותה ניהל במשך כעשור.

מה אתה בודק?

‘בפשטות, אני בודק את המכניקה של הגוף. הבדיקה נעשית רק באמצעות בידיים והיא כוללת סקירה של הסימטריה של האיברים, איזון האגן, איכות התנועה והטווח שלה, בדיקת רקמות ועוד. בזמן הלידה הילוד חווה טראומה כשהוא עובר בתעלת הלידה. עצמות הגולגולת שלו גמישות והמטרה שלהן לאפשר להן להידחס כדי שהגוף יצא החוצה. מה שעובר עליהן במהלך הלידה משפיע מיד על הילוד מרגע שהוא מגיח לאוויר העולם. אם מאתרים את זה סמוך ללידה ניתן למנוע הרבה כאב מהרך הנולד’.

לפי מה שאתה אומר כל תינוק נולד עם בעיה

‘כן ולא. לתינוק אין ברירה. כשהוא יוצא מתעלת הלידה הוא חווה הרבה מאוד לחצים. הגוף שלו לומד לאזן אותם, לפחות את רובם, לבד. לגוף שלנו יש יכולת ריפוי שנכנסת לפעולה מיד לאחר הלידה. הימים הראשונים של התינוק הם קריטיים גם מהסיבה הזו. היכולת להתגבר על כך מתחילה בזכות הבכי ופעולת היניקה. יש תינוקות שזקוקים לסיוע באיזון לחצים של הגוף כדי שימשיכו להתפתח בנחת וללא כאב מיותר. קחי בחשבון שחיי התינוק מתחילים כבר בשלב ההריון וכל דבר משפיע עליו.  כעובר הוא מרגיש הכל. הוא מרגיש  את הסטרס של האם, כאבי הגב שלה ואפילו כשהיא חווה התכווצות שרירים. עם זה הוא נולד’.

מדובר בתהליך קצר?

עם זה הוא נולד’. ‘כן. בהחלט. בין 3 ל – 5 טיפולים קצרים. לא צריך יותר. הקלה מגיעה כבר מהטיפול הראשון. חשוב מאוד להדגיש כי גיל התינוק הוא קריטי. ככל שמטפלים בבעיה בימים הראשונים לאחר הלידה – האפקטיביות גדולה יותר’. עם זה הוא נולד’.

הבעיות השכיחות

גזים (קוליק), ריפלוקס, עיוות צווארי וחוסר סימטריות (טוריטיקוליס), תסמונת הראש השטוח (פלגיוצפליה תנוחתית)הן בעיות נפוצות מאוד שיכולות ללוות את הילוד מרגע לידתו ובמשך החודשים הראשונים לחייו. הן באות לידי ביטוי בכאב, חוסר נוחות, בכי רב וחוסר שינה גם שלו וגם של אימו המתוסכלת מכך שהיא לא מצליחה להבין מה מציק לו. הסטטיסטיקה מראה כי מעטים התינוקות שלא חווים לפחות אחת מהן.

גזים (קוליק)

הילוד יכול לסבול מאוויר במערכת העיכול שלו כבר מהמפגש הראשון שלו עם העולם. הלחץ שהופעל על הסרעפת שלו עשוי להשפיע עליו לאורך זמן. אם גם ההנקה אינה מצליחה וכתוצאה ממנה נכנס אוויר נוסף למערכת העיכול – הסבל שלו גדול.  שחרור הסרעפת על ידי אוסטאופתיה מקלה באותו הרגע.

ריפלוקס

ריפלוקס נוצר כאשר סרעפת התינוק מכווצת מאוד. בתוך הסרעפת עובר צינור הקיבה כשבקצהו ישנו סוגר אשר מונע מהחלב / האוכל אשר מגיע אל הקיבה לעלות שוב למעלה. עצם הכיווץ גורם לחלב שהוא יונק ואשר יורד אל הקיבה גולש בחזרה אל הוושט. לעלות ולרדת באין מפריע. שחרור הסרעפת פותר זאת.

עיוות צוואריוחוסר סימטריות (טורטיקוליס)

בזמן המעבר של הילוד בתעלת הלידה מופעל לחץ אדיר על צווארו אשר גורם להתכווצות שרירים. לעיתים חבל הטבור נכרך סביב צווארו של הילוד ומושך רקמות. כתוצאה מכך שריר הצוואר מכווץ או מקוצר בצד אחד והתינוק מוגבל בתנועתו וראשו מוטה לצד אחד. גם לידת ואקום עשויה לגרום לכך. ‘עד שמבינים בפועל שיש בעיה דרך האמא שיודעת שמשהו מפריע לתינוק שלה ורופא הילדים שמזהה את הבעיה יש פער של שלושה חודשים ורק אז מפנים לאורתופד. בתקופה הזו התינוק סובל מאוד סתם’, מסביר מזרחי.

תסמונת הראש השטוח (פלגיוצפליה תנוחתית)

בעת הלידה גם ראש התינוק צריך להתאים את עצמו לתעלת הלידה הצרה. בדיוק לשם כך עצמות הגולגולת שלו עדיין גמישות בשלב הזה ומאפשרות את המעבר. בדרך כלל, מספר ימים לאחר הלידה העצמות חוזרות למקומן הטבעי ומתפתחות עד אשר הגולגולת מתעצבת לצורתה המוכרת.
לעיתים, כתוצאה מהלחץ שחווה בעת הלידה או כאשר שוכב התינוק בעיקר על גבו נוצר מצב בו החלק האחורי של הראש נשאר שטוח.

מה ההבדל בין הטיפול שאתה מציע לעיסוי תינוק?

‘עיסוי לתינוקות מרגיע אותם, וגם זה בעיקר כאשר התינוק סובל מקוליק. העיסוי מטפל בסימפטום ולא בבעיה. המעסה יכול לשחרר את הרקמות אבל לא את המכניקה של הגוף. זה התפקיד שלי’.

מהי הצלחה בעיניך?

‘יש המון דוגמאות כמו האמא הצעירה הגיעה ממש לאחרונה עם תינוקת בת חודש, ביתה הבכורה. היא התלוננה שמאז נולדה היא לא הפסיקה לבכות והסבל שלה נראה אפילו על פניה. התינוקת סבלה מגזים ומכאבי בטן. כבר מהטיפול הראשון הייתה הקלה. כשהאמא הגיעה בפעם השנייה היא שיתפה שהתינוקת שלה רגועה יותר, יונקת טוב יותר והיא סופסוף מחייכת. זה מה שאני רוצה לשמוע’. ניתן לקבוע תור עם ד”ר יאן מזרחי בכל מרכזי שר”פ פלוס.

לפרטים נוספים חייגו 8440* שלוחה 3

צור קשר

מאמרים נבחרים

קטגוריות נבחרות

מאמרים נוספים

צור איתנו קשר